Ada Ciganlija

ada ciganlija

Ada Ciganlija ili „Beogradsko more“ je omiljeno mesto Beograđana u toplim letnjim danima. Poznata je kao mesto za celodnevni odmor, ali i po svojim sportskim terenima, i naravno savršenom noćnom životu.
Ada Ciganlija, rečno ostrvo na Savi, predstavlja najveće izletište u Beogradu. Plaže su šljunkovite i čiste, a šetalište odmah iza plaže je potpuno uređeno kafićima, poslastičarnicama, kao i najlepšim sladoledima na točenje. Pojedini delovi ovog jezera posebno su ograđeni za kupanje male dece. Takođe ima i izdvojeni nudistički deo plaže. Voda za kupanje je kvalitetna, čak toplija od rečne, što pokazuje činjenica da je kupalište na Adi Ciganliji već nekoliko puta zaredom dobilo priznanje Plava zastava za kvalitet plaže Savskog jezera, te se Srbija nalazi na listi najlepših plaža Evrope.
Okolina jezera je iz godine u godinu sve bolja i uređenija, te su je ljudi okarakterisali jednom rečenicom: „što je starija, to je lepša“. Istina je. Postoje brojni sportski tereni, gde se održavaju takmičenja u fudbalu, košarci, tereni za odbojku na pesku, biciklistička staza gde se ponekad održavaju rolerijade, staza za trčanje, golf teren, šetalište koje se prostire duž celog jezera, penjanje uz stenu, bandži, savlađivanje prepreka, skijanje na vodi i mnoge druge brojne aktivnosti. Zato kritičari Adu Ciganliju opisuju  kao „mesto koje nikada ne spava“. I što je najvažnije, ima razonoda po svačijem ukusu. Tačnije, Ada Ciganlija spada u malobrojne gradske parkove koji su uređeni po meri osoba sa posebnim potrebama.

U letnjem periodu, na Adi dnevno bude i do 200.000 ljudi. Tada se, najčešće, organizuju kulturne i muzičke manifestacije, od kojih je poznatija manifestacija „Beer Garden“ gde možete uživati u bogatom muzičkom sadržaju i probati čak preko 100 vrsti piva. Takođe, svake godine se organizuje dečiji naučni kamp sa različitim temama.
Posetiocima Ade Ciganlije stoji na raspolaganju i veliki parking gde je cena 150 dinara za celodnevno parkiranje. Takođe, ima i jedan mali deo besplatnog parkinga.
Na posebnu specifičnost ovog mesta svakako utiče bogata flora i fauna, te ako ste „ljubitelj“ prirode, ovo je idealno mesto za vas da se opustite i uživate u fantastičnim pogledima na zelenilo.
Na Adi Ciganliji se tradicionalno svake godine održava „bogojavljensko plivanje“. Naime, uoči Hrišćanskog praznika Bogojavljenje održava se plivanje za Časni krst.

Kao što već znate, Ada Ciganlija je poznata i po izlazcima i noćnom životu. Kafe klub Sunset, Kafana na Adi, splav Hua Hua, klub Just Vanilla, Havana, Bikini Bar su samo neki od izbora za dobar provod i prijatnu atmosferu.
Takođe, Ada je najpoznatije mesto „roštiljanja“ za prvi maj, koji se uskoro bliži, pa ako još niste odlučili gde ćete, ovo je idealno mesto za Vas. Stan na dan Beograd  Vam nudi i stan na dan u blizini Ade Ciganlije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Related Posts