Avala

Avala

Avala se nalazi na svega 16 kilometara od Beograda, uzdiže se planina Avala, nadmorske visine od 511 metara. Ovo zakonom zaštićeno prirodno bogatstvo Srbije je idealna destinacija za izlet ili piknik, za celodnevne sportske aktivnosti, kao i za ljubitelje istorije i kulture koji žele da saznaju legende i misterije Beograda. Na vrhu Avale nalazio se srednjovekovni grad-tvrđava Žrnov.Rimljani su podigli ovo najstarije utvrđenje na vrhu Avale da bi kontrolisali prilaz Beogradu, a kasnije su Srbi tu sazidali tvrđavu. Međutim, sa padom Beograda 1521. godine Žrnov počinje da gubi svoj strateški značaj. Grad je pretrpeo dosta promena kroz istoriju i ne zna se tačno do kada se tu nalazila vojna posada i od kada je napuštena tvrđava prepuštena zubu vremena.Dolaskom na vlast, Aleksandar Karađorđević je naredio da se 1934. godine dignu u vazduh dosta dobro očuvani ostaci grada da bi se na tom mestu podigao spomenik stradalim vojnicima u Prvom svetskom ratu– Spomenik neznanom junaku. Ovaj spomen-kompleks, rad čuvenog vajara kraljevine Jugoslavije, Ivana Meštrovića, otvoren je na Vidovdan 28. juna 1938. godine. U neposrednoj blizini je i Spomenik sovjetskim ratnim veteranima koji su tu poginuli u avionskoj nesreci 1964. godine. Samo godinu dana kasnije, izgrađen je Avalski toranj. Toranj je srušen u NATO bombardovanju 1999. godine, ali i obnovljen 2010., te sada predstavlja zaštitni znak Beograda. Sa svojom visinom od 205 metara smatra se jedanim od najlepših vidikovca. 
Za prijatno osveženje prilikom obilazka tornja, svratite u kafe bar Panorama koji je smešten na 120 metara visine Avalskog tornja. Uživaćete u prekrasnom pogledu na celu Šumadiju uz specijalitete: limunada sa mentom, ice caffe Panorama; dok od poslastica neće pogrešiti koji god kolač da odaberete. Nakon kratkog odmora u ovom kafiću, prijavite se za jednu od kraćih pešačkih tura Avale ukoliko želite da vidite sve njene lepote kao i uživate u miru koji vas čeka uz prekrasnu prirodu.
Na planini se nalazi osam izvora pitke planinske vode, od kojih je sa jednog, svojevremeno, košćena voda za proizvodnju Vajfertovog piva. Kad ste već ovde, ne propustite da obiđete najstariji sačuvani planinski dom u Srbiji – Mitrovićev dom (spomenik kulture). 
Leti su organizovane autobuske ture do ovog izletišta, gde se možete upoznati sa svim tajnama Avale, kao i čuti najstarije priče o ovoj planini od svojih vodiča. 
Naravno, ukoliko ste u Beogradu za Prvi maj, ovo je najpopularnije mesto za roštiljanje, tako da svratite. Deo Beograđana tradicionalno „prvomajski uranak“ provodi na Avali. Šatori i roštilji se postavljaju još od ponoći uoči Prvog maja. Dok je već oko prvih jutarnjih časova cela Avala ispunjena smehom, muzikom i veseljem, a na terenima, kao i organizovanom sportsko-rekreativnom programu igre ne prestaju sve do sledećeg dana u ponoć. 
Lepo ljudi kažu: Možeš obići sve istorijske spomenikei rezervate prirode, ali nećeš lepo 

upoznati i shvatiti Beograd, sve dok ne osetiš njihov duh zabave. Tek tad će Beograd na tebe ostaviti jak utisak 

tako da ćeš poželeti da mu se nekad opet vratiš!            

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Related Posts