Hram Svetog Save

hram svetog save beograd

Hram Svetog Save je jedan od najprepoznatljivijih simbola Beograda i svakako najposećenije kulturno obeležje za turiste. Izgradnja ove pravoslavne crkve traje više od 8 decenija čime dobija na istorijskom i kulturnom značaju. Predstavlja najveću pravoslavnu crkvu na svetu po svojoj površini i zapremini. Svojom veličinom i bojama (većim delom je bele boje) odaje utisak smirenosti i duhovne podrške, a njegova lepota se vidi iz mnogih delova grada.
Sagrađena je u čast prvog srpskog arhiepiskopa Svetog Save čije su mošti spaljene krajem 16. veka na brdu Vračar. U 20. veku, posle oslobađanja od Turaka, tu je podignut hram kao večiti spomenik zahvalnosti za sve ono što je Sveti Sava uradio za svoj narod. Samim tim, ovaj spomenik kulture predstavlja mesto pobede duhovnog nad zemaljskim (materijalnim) svetom, oličenje je ljubavi prema Bogu, pravoslavlju i otadžbini.
Hram je sagrađen u srpsko-vizantijskom stilu. Sa vrhom kupole visine oko 70 metara na čijem se gornjem delu nalazi pozlaćeni krst, hram dostiže visinu od 82 metra, spadajući u 10 najviših pravoslavnih crkava na svetu.
Osim značaja hrama kao istorijskog nasleđa koji privlači turiste da prvo obiđu ovu beogradsku znamenitost, lepoti divljenja doprinosi i spoljni izgled samog hrama. Hram krasi fasada od belog mermera sa fascinantnim osvetljenjem. A svakog dana, tačno u podne, može se čuti refren svetosavske himne.
Malo turista zna da se ispod hrama krije jedna od najlepših crkava u Evropi, crkva Svetog Lazara, sa riznicom Svetog Save i kriptom patrijarha Srpske pravoslavne crkve. Sve ove značajne pojedinosti odaju utisak posebnosti naroda i pokazuju koliko je važno sačuvati svoju tradiciju kao i nastaviti stvarati je, tako da se za hram Svetog Save može reći da je “srpska svetinja”.
Ispred samog hrama se nalazi bronzani spomenik sa likom Svetog Save, gde su, na postamentu, ispisane njegove reči: “sopstvenim radom sve postigni”.
Pored hrama, nalazi se Naroda biblioteka Srbije, osnivač Zadužbine Desanke Maksimović, gde se često oragnizuju programi i izložbe posvećeni srpskim književnicima i bibliotekarima.
Okolinu hrama krasi Karađorđev park, odlično mesto za uživanje i opuštanje uz pogled na sam hram, a i takođe lepo odmaralište za porodice koje žele provesti napolju dan sa decom.
Sam Hram Svetog Save okružen je brojnim kafićima i restoranima kvalitetne hrane kao što su Terminal, Pizza Bar, Voulez Vous, Ceger kafe, Marenda poznata po najukusnijem dezertu Panna-cotta i drugi. Takođe, na nekih 15ak minuta hoda nalazi se jedan od naromantičnijih restorana u Beogradu, Franš, koji je topla preporuka svima koji žele da se opuste i uživaju u prijatnom ambijentu. Stan na dan Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Related Posts