Kalemegdan

kalemegdan

Kao što je svima poznato, Beograd leži na ušću Save u Dunava. Pogled na taj fantastičan prizor je najlepši sa Kalemegdana, srca Beograda. Naziv Kalemegdan potiče od turskih reči „kale“ što znači grad odnosno tvrđava i „megdan“ što znači polje. Kalemegdan je najlepši i najzeleniji beogradski park, gde se nalazi najstarije kulturno utvrđenje koje krije dugačku i tešku istoriju, a koje je vredno svakog spomena, Beogradska tvrđava. Podignuta je početkom prvog veka kao utvrđenje od zemljanih bedema, koja se tokom teške istorije razvijala, rušila i ponovo uzdigla, da bi konačno 1867. godine ključevi Beogradske tvrđave došli u ruke kneza Mihaila Obrenovića kada je potpisan ugovor o Turskom napuštanju Srbije. Tokom bombardovanja u Prvom svetskom ratu, tvrđava je pretrpela teška oštećenja, ali nakon Drugog svetskog rata i oslobođenja Beograda, stvaljena je pod zaštitu države i počeli su radovi obnove. Danas Beogradska tvrđava i Kalemegdanski park predstavljaju jedan od najznačajnijih kulturnih spomenika Beograda. Osim istorijskog značaja, brojne posetioce Beograda privukao je sam ambijent mesta. Danasnji kritičari bi ga okarakterisali kao „mesto u koje se jednostavno zaljubiš“. U svako doba dana na Kalemegdanu se može osetiti „ljubav“, čuti „smeh“, naći „mir“, tako da važi za jedno od romantičnijih mesta koje obavezno treba posetiti prilikom obilaska grada.
Ono po čemu je Kalemegdan prepoznatljiv i vidljiv iz mnogih delova grada jeste trijumfalni spomenik Pobednik. Ideja o inspirativnom Pobedniku, čuveno delo Ivana Meštrovića, javila se još nakon Prvog balkanskog rata kao simbol konačne pobede nad Turcima. Danas je to najfotografisaniji i najpopularniji beogradski spomenik.
Nakon obilaska simbola Beograda i šetnje Kalemegdanskim parkom, treba svratiti u čaroban restoran „Kalemegdanska Terasa“. Osim fantastične hrane i ambijenta, oduševićete se pogledom. Kako ga mnogi opisuju: „nema ništa lepše uz prijatan ručak sa umirujućim pogledom na reku“.
Za porodice sa decom tu je i Zoološki vrt koji niko ne zaobiđe prilikom posete Kalemegdanu.
Takođe, za ljubitelje istorije i kulture, preporučuje se da posete izložbe na Kalemegdanu, gde uz brojne spomenike: Jovanu Dučiću, Milošu Crnjanskom, Stevanu Raičkoviću, Aleksi Šantiću, Đuri Jakšiću, Stevanu Mokranjcu i još mnogima, mogu čuti istorijsku priču o njihovom životu i delima.
Takođe, dok šetate Kalemegdanom ne propustite da obiđete Vojni i Prirodnjački muzej, kao i crkvu Svete Petke poznatu po izvoru čudotvorne vode koja isceljuje. Prema narodnom verovanju i istoriji, na ovom izvoru, voda je prestala da teče kada je počeo Prvi svetski rat. Nakon četiri godine, kada je počela ponovo teći, rat se zaustavio.
Za kraj ovako divnog dana, obavezno prošetajte najpoznatijom ulicom Beograda, Knez Mihailovom ulicom, koja je uvek lepo ukrašena i sjajna, i ne propustite priliku da uživate u najboljim poslastičarnicama: Choco Caffe, Snežana..
I naravno ukoliko ste raspoloženi za neki izlazak noću, nedaleko od Kalemegdana su čuvene kafane: Proleće, Znak Pažnje, Mali Kalemegdan i mnoge druge. Stan na dan Beograd Vam nudi veliki izbor apartmana u Blizini  Kalemegdana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Related Posts