Lepote Zemuna

lepote zemuna 3

Lepote Zemuna . Kao što mnogi znaju, jedan od najlepše uređenih delova Beograda svakako jeste Zemun, jedno veliko šetalište koje se nalazi na desnoj obali Dunava. Prvi naziv ovog grada je Taurunum, odakle i potiče naziv navijača Zemuna „Taurunum bojs“.
Ono po čemu je Zemun najprepoznatljiviji je svakako Kula Gardoš ili kako Zemunci vole da kažu Kula Sibinjanin Janka. Takođe, poznat je i naziv Milenijumska kula. Zapravo, od trenutka kada su se prvi Mađari naselili na teritoriju današnje Vojvodine, pa do odluke da se na Gardošu sagradi kula, prošao je tačno jedan milenijum, te odatle potiče naziv Milenijumska kula, koja je postala simbol hiljadugodišnjeg boravka Mađara na ovim prostorima.(Gradnja kule je završena krajem 19og veka.)
U prizemlju kule vam se na raspolaganju nalazi atelje i galerija Čubrilo gde možete pogledati autorske izložbe afirminisanih fotografa. Na gornjim spratovima se nalazi stalna postavka posvećena liku i delu Milutina Milankovića. Terasa na drugom spratu je najatraktivniji deo – Vidikovac. Turisti se tu najviše slikaju,  jer im se pruža izuzetan pogled na sve četiri strane sveta.
U neposrednoj blizini kule može se obići najstarija crkva u Beogradu, Nikolajevska crkva.
Da je Zemun jedna od najatraktivnijih destinacija dokazuje i kulturna manifestacija Leto na Gardošu koja se održava svakog leta već 16 godina. Predstave, koncerti, bioskop na otvorenom, slikarske, vajarske, sportske radione i ostale aktivnosti okupljaju publiku svih uzrasta. Posebno je organizovan program za najmlađe posetioce u vidu dečijih radionica kao i crtanih filmova, tako da ih možete ostaviti u sigurnim rukama dok vi uživate u ostatku dana.
Pored ove tradicionalne manifestacije, Zemun krase i drugi potencijali. Peščana plaža Lido na Velikom ratnom ostrvu je pravo mesto za uživanje u vrelim letnjim danima. Turisti dolaze svakodnevno da se opuste uz reku, ali i da učestvuju u sportskim aktivnostima poput odbojke, fudbala na reci, organizovanim dečijim radionicama.
Prilikom obilaska ovih lepota Zemuna, ne propustite da probate najukusnije sladolede na točenje na Zemunskom kej, svakako najposećenijem mestu domaćina kao i turista, smeštenom na desnoj obali Dunava. Šetalište je gotovo puno svakog dana u godini. Od najmlađih koji uživaju u parkovima i na igralištima do najstarijih koji vole da prošetaju uz reku. Već nekoliko godina glavnu atrakciju predstavljaju labudovi koji su „okupirali“ Zemunski kej. Takođe vam je pružen veliki izbor splavova gde možete da svratite na piće ili ručak prilikom opuštajućeg dana provedenog obilazkom Zemuna. Najlepše palačinke su na splavu Keops, dok je najbolja riblja čorba u restoranu Šaran.
Ukoliko želite dobar noćni provod, svratite u neku od čuvenih kafana: Pukni zoro, Staro burence, Tri promila, Ko to tamo peva ali i mnoge druge.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Related Posts