Parkiranje u Beogradu - Stan na dan Beograd

Reset Password

header_image
Pronađi apartman
Your search results

Parkiranje u Beogradu

18. децембра 2016. by Zeljko Brankovic

Ukoliko auto želite da parkirate na nekoj od beogradskih ulica, na za to obeleženim mestima, morate u užoj gradskoj zoni poštovati vremensko ograničenje i za parkiranje platiti odgovarajući iznos.
Kako se veliki broj apartmana koje iznajmljuje agencija „Stan na dan“ nalazi upravo u centru grada, valjalo bi da znate da ovaj kraj pokrivaju crvena, žuta i zelena zona. U crvenoj, prvoj zoni dozvoljeno je zadržavanje od maksimalno 60 minuta, i ona se prostire u najužem gradskom jezgru. U žutoj, takozvanoj drugoj zoni, možete ostaviti svoje vozilo 120, a u trećoj, zelenoj zoni 180 minuta. Nakon toga, obavezni ste da pomerite svoj auto i nemate mogućnost da u sledećih 30 minuta platite parkiranje u istoj zoni. Naplata parkiranja se, inače, u ove prve tri zone vrši radnim danima od 7 do 21 čas i subotom od 7 do 14, a u zelenoj zoni parkiranje je, nakon 17 časova, besplatno na oko 400 mesta u ulicama oko Kliničkog centra Srbije.
Postoji i takozvana plava zona, koja obuhvata obeležena parking mesta izvan zoniranog područja i gde vreme zadržavanja nije ograničeno. Naplata parkinga se u plavoj zoni obavlja radnim danima od 8 do 21 i subotom od 8 do 14 časova. Možete platiti po satu ili kupiti višesatnu parking kartu. U ovoj oblasti parkiranje je besplatno radnim danima posle 17 časova u Bulevaru Zorana Đinđića i okolnim ulicama.
Parking zone su na ulicama vidno obeležene odgovarajućom bojom, a sve informacije o tome dostupne su vam i na saobraćajnim znacima postavljenim na početku svakog parkirališta.
Parkiranje možete platiti po započetom satu slanjem SMS poruke koja treba da sadrži registarski broj vozila, bez razmaka, na brojeve telefona: 9111 za crvenu zonu, 9112 za žutu, 9113 za zelenu, 9119 za sat vremena u plavoj zoni i 9118 za dnevno parkiranje u plavoj zoni. Moguće je, takođe, kupiti i satnu ili dnevnu kartu kod kontrolora ili u Parking servisu.
U gradu postoje i takozvana SMS parkirališta – „Vidin kapija“ i „Sava promenada“ koja su otvorena non – stop i gde ne postoji kontrola ulaska i izlaska vozila u vidu rampe. Ovde je parkiranje besplatno u prvih 15 minuta, a zatim možete platiti satnu ili dnevnu kartu kod kontrolora, putem SMS -a, ili popuniti i na vidno mesto istaći odgovarajuću parking kartu.
U gradu postoji i 9 podzemnih garaža u kojima se parkiranje plaća po započetom satu ili u vidu mesečne pretplate. To su: „Aerodrom“, „Masarikova“, „Baba Višnjina“, „Obilićev Venac“, „Botanička Bašta“, „Pionirski Park“, „Vukov Spomenik“, „Zeleni Venac“, i „Dr Aleksandra Kostića“. Tu je i 18 parkirališta, na kojima se plaća po započetom satu, a postoje i različiti oblici mesečne pretplate, a ova mesta u gradu su: „Ada Ciganlija“, „Karađorđeva“, „Aerodrom“, „Kapetanija“, „Čukarica“, „Milan Gale Muškatirović“, „Cvetkova Pijaca“, „Novi Beograd“, „Viška“, „Politika“, „VMA“, „Sava Centar“, „Donji Grad“, „Simpo“, „Kalemegdan“, „Slavija“, „Kamenička“ i Parkiralište na međunarodnom terminalu. Na Adi Ciganliji parking se plaća jednokratno, dok je na parkiralištu VMA parkiranje za sve korisnike besplatno u trajanju od 30 minuta.
U svim garažama i parkiralištima osobe sa invaliditetom mogu tri sata besplatno ostaviti svoja vozila, a na parkingu VMA imaju besplatno osmočasovno parkiranje.
Budući da su biciklisti sve češći učesnici u saobraćaju, za njihova vozila su u Beogradu na 23 lokacije obezbeđeni parkinzi takozvanog „P“ profila, a „češljevi“ sa pregradama za bicikle postavljeni su na 54 mesta u gradu.
Valjalo bi da napomenemo i to da ćete imati besplatan parking, ako se odlučite za iznajmljivanje apartmana u nekom od beogradskih naselja udaljenih od centra grada, budući da ovi krajevi još uvek nisu pokriveni zonskim sistemom.