Pozorišta u Beogradu

pozorista u Beogradu

POZORIŠTA U BEOGRADU

Beograd je grad sa bogatim kulturnim dešavanjima.Nijedna poseta Beogradu ne prođe bez obilaska beogradskih pozorišta. Svaki posetilac će tako moći da sazna po nešto o društvenom i kulturnom razvoju Beograda.

NARODNO POZORIŠTE

Jedno od najstarijih pozorišta u Srbiji, a svakako najstarije u Beogradu jeste Narodno pozorište, osnovano 1868. godine, na inicijativu kneza Mihaila.Stime da je knez Mihailo iste godine ubijen, zgrada pozorišta je završena 1869. godine prema projektu arhitekte Aleksandra Bugarskog. A 30. oktobra iste godine je izvedena prva predstava u čast i slavu kneza Mihaila – „Posmrtna slava kneza Mihaila“.  Pozorište se nalazi na Trgu republike u samom centru Beograda. U ovoj značajnoj kulturnoj instituciji možemo izdvojiti tri umetničke jedinice: drama, opera i balet. Delatnost drame Narodnog pozorišta razvija se od samog osnivanja pozorišta, a posebno se izdvaja komad Borisava Stankovića „Koštana“, prikazana na samom početku 20. veka, koja važi za kultnu predstavu ovog teatra. Muzička grana Narodnog pozorišta u Beogradu svoje korene razvića vuče, takodje, od samog osnivanja pozorišta, kroz pojedine numere koje su se izvodile između činova predstave, ali kao samostalna delatnost probija se tek početkom 20. veka: prva nacionalna opera „Na uranku“, Stanislava Biničkog, za koju je libreto napisao Branislav Nušić, izvedena je 20. decembra 1903. godine. Međutim, kritika je operu okarakterisala kao umetnost koja nije dostojna da se prikazuje u Narodnom pozorištu, te je tek 1913. godine izveden sledeći komad. Međutim, usledio je Prvi svetski rat koji je odložio ovaj značajan korak u razviću opere. Nakon, duge bitke, ali i priliva umetnika iz SSSR-a, opera Narodnog pozorišta otpočela je svoju samostalnu delatnost 1919. godine. Pod vođstvom Stanislava Biničkog, prvog direktora operskog sektora, 11. februara 1920. godine izveden je prvi komad, a to je bila premijera Pučinijeve „Madam Baterflaj“. Balet Narodnog pozorišta je najmlađa od ove tri umetničke delatnosti. Osnovan je posle završetka Prvog svetskog rata, kao i Opera, ali je prvu celovečernju predstavu „Krcko Oraščić“ pod nazivom„Rskalo“, Petra Čajkovskog, Balet izveo 22. januara 1923. godine.

Danas su sve tri delatnosti veoma zastupljene u Narodnom pozorištu i uz zabavu i uživanje, možete naučiti i deo srpske istorije i tradicije koji se već vekovima prenosi sa kolena na koleno, kao i o tome kako se nekada živelo u svetu: zapravo iznenadićete se koliko se život promenio, ali su stavovi, razmišljanja i želje ljudi ostali potpuno isti. Trenutno na raspolaganju imate sledeće komade: „Sumnjivo lice“, komedija Branislava Nušića; „Uspavana lepotica“, balet Čajkovskog; „Krcko oraščić“, balet Čajkovskog; „Madam Baterflaj“, opera Pučinija; „Velika drama“, drama Siniše Kovačevića, koja je dobila apsolutno sve pohvale i trenutno je najposećeniji komad koji se izvodi u Narodnom pozorištu; „Kir Janja“, komedija Jovana Sterije Popovića, ali i mnoga druga dela se izvode svakim danom, tako da šta god odlučili pa pogledate, nećete se razočarati. Repertoar možete pogledati na sledećem sajtu:https://www.narodnopozoriste.rs/repertoar#10042018

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Related Posts