Skadarlija

skadarlija beograd

BOEMSKA DUŠA GRADA –  SKADARLIJA

Skadarlija –stara romantično-boemska četvrt smeštena u srcu Beograda je najpopularnije mesto za okupljanje. Godinama unazad, pisci, glumci, reditelji i ostali umetnici nakon predstava su se skupljali u skadarlijskim kafanama, ali i turisti koji su ljubitelji stare tamburice i trube. Tu su zore dočekivali mnogi pisci, pesnici, slikari, umetnici poput Đure Jakšića, Dobrice Milutinovića, Branislava Nušića, Mome Kapora…
Ova ulica, dugačka svega oko 400 metara, nosi u sebi dugačku istoriju i buran život. Sredinom 19og veka je prvi put ucrtana u plan Beograda, a svega nekoliko godina kasnije dobija ime Skadarska ulica koje nosi i dan danas.
Mnoga prijateljstva su ovde sklapana; mnoge priče i anegdote zabeležene; srećne ljubavi, ali i tužni rastanci koji su ostavili dubok trag u ovoj ulici. U njoj kao da živi svaka priča koja se tu desila. Svetski umetnici su isticali da su tamo: „svoje najlepše dane – proživljavali noći!“
Skadarska ulica je jedina u gradu koja je idalje popločana kaldrmom (kako je to bio običaj u tursko doba), te je i zbog toga turisti posećuju.
Ali, posebno treba naglasiti da nema lepšeg uživanja i opuštanja nego uz roštilj, vino i starogradsku muziku. To je prava slika onoga što ova ulica nosi u srcu i predstavlja u Beogradu. Ako zaista želite da upoznate Beograd i shvatite njegovu istoriju, obavezno posetite Skadarliju jer ona krije najdublje emocije i najvrednije dogodovštine iz prošlosti. Ona je zapravo istorija noćnog (kafanskog) života Beograda koji je i danas održan.
U današnje doba, ovde, osim poznatih kafana: „Zlatni bokal“, „Dva jelena“, „Putujući glumac“, „Tri šešira“ i mnogih drugih; postoji i italijanski i kineski restoran; a na samom dnu Skadarske ulice nalazi se i druga po veličini, beogradska pijaca Bajloni.
Ukoliko ste u mogučnosti, obavezno posetite Skadarliju i otkrijte zašto se Beograd smatra za najuzbudljiviji grad jugoistočne Evrope!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Related Posts