Uskrs u Beogradu

uskrs u beogradu

Bliži nam se najveći hrišćanski praznik – Uskrs ili Vaskrs. Prema hrišćanskom verovanju, Isus je razapet na krstu na Veliki petak i uveče istog dana sahranjen. Treći dan po smrti, Hristos je vaskrsao, na Velikunedelju. Ovaj biblijski čin hrišćani slave kao Uskrs, najsvečaniji praznik u godini koji simbolizuje pobedu života nad smrću.
Naime, prema tradiciji, farbaju se jaja pre nedelje. Prvo jaje obojeno u crveno zove se „Čuvarkuća“ i za njega se veruje da donosi mir i sreću, kao i da čuva ukućane. Posebno je interesantno za decu tucanje jajima koje počinje u nedelju uz lepo serviran doručak.
Beograd je poznat po mnogobrojnim uskršnjim manifestacijama namenjenim, pre svega, deci, ali i svim ostalim građanima koji žele da uživaju u lepim aprilskim danima.
Za praznični vikend 7og i 8og aprila održava se manifestacija Vaskršnje čarolije na Topčideru, pre svega, namenjen deci. Očekuje vas kulturno-umetnički program između 11 i 14 časova kod restorana „Knežev lad“ u ulici Patrijarha Pavla bb. Na manifestaciji možete uživati u društvu mađioničara, kao i u raznim takmičenjima, plesnim i sportskim radionicama. Najmlađi posetioci obavezno treba da ponesu svoja uskršnja jaja jer će biti izbor za najlepše oslikano kao i najjače jaje. Pobednicima sledi vredna nagrada, dok svi učesnici dobijaju lepe paketiće.
Drugu poznatu manifestaciju koja se održava za Uskrs organizuje Gradska opština Palilula. Svi ste dobrodošli na Veliki uskršnji karneval na Tašmajdanskom parku 7og i 8og aprila od 12 časova u subotu i 10 časova u nedelju. Karneval odiše zabavom, plesnim nastupima, takmičarskim duhom, ali i lepom prazničnom atmosferom. Na ulicama možete videti klovnove, mađioničare, pantomimičare, žonglere koji će sve vreme izvoditi zabavne tačke i time oduševiti sve, počevši od najmlađe publike, pa sve do najstarijih posetioca. Svi ste dobrodošli da se prijavite za takmičenje u „tucanju jajima“, ali i da učestvujete u mnogobrojnim radionicama i uživate u bioskopu na otvorenom. Takođe, imaćete priliku i da jašete konje.
Pored ove dve manifestacije i opština Vračar poziva publiku svih uzrasta, u sredu 4og aprila između 15 i 19 časova, da učestvuju u humanitarnoj manifestaciji Dečiji uskršnji bazar. Organizovan je bogat i zabavan program počevši od dečijih predstava, hora, nastupa, preko slikarskih i likovnih radionica, do takmičenja za najlepši uskršnji crtež, korpu, jaje. Nakon radionica održaće se aukcija oslikanih predmeta. Novac zarađen od prodaje biće namenjen štićenicima Doma za decu bez roditeljskog staranja „Dragutin Filipović Jusa“ na Vračaru. Budite humani! A uz to još i provedite lepe uskršnje praznike sa porodicom uz neki od predloženih zabavnih programa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Related Posts